Voorbeelden_50
Voorbeelden_49

Haagse stadssafari’s

Den Haag is de ideale gastgemeente voor de Dag van de Stad. We presenteren hieronder een brede waaier van Haagse opgaven om onze kandidatuur kracht bij te zetten. Het is een mooi panorama van de hele stad, van Scheveningen tot Transvaal en Loosduinen, van Internationale Zone tot het Central Innovation District en de Binckhorst.

 

Bekijk en lees onder meer hoe Schaalsprong OV Den Haag Zuidwest in de toekomst verbindt met onze economische hotspots. Hoe we sneller in verbinding komen met de regio en hoe de energietransitie wordt aangepakt. Op de Dag van de Stad nemen we deelnemers mee op ‘safari’ kriskras door Den Haag. Langs onze stedelijke hoogtepunten, economische groeibriljanten en belangrijkste projecten voor de toekomst. Met de organisatie van de Dag van de Stad maken we een keuze welke opgaven we als stadssafari aan de congresgangers zullen aanbieden. 

 

Op de Dag van de Stad willen we inspireren en geïnspireerd worden. We rekenen erop dat andere steden op 28 oktober van ons leren en vice versa. 

Bekijk de stadssafari's 

Haagse stadssafari's
bt voorbeeld 0 - Energietransitie

Energietransitie Den Haag

bt voorbeeld 1 - economisch hart

Het economisch hart

bt voorbeeld 2 - Innovatief wonen & werken

Innovatief wonen en werken

bt voorbeeld 3

De Kust Gezond

bt voorbeeld 4

De Haagse Markt

bt voorbeeld 5

Stad van Vrede en Recht

bt voorbeeld 6

Cultureel erfgoed

bt voorbeeld 7

Proeftuin op de Noordzee

bt voorbeeld 8

Gezond Lang Thuis

bt voorbeeld 9

Rotterdamsebaan

bt voorbeeld 10

Ruim baan voor de fiets

bt voorbeeld 11

Achterstandswijk aantrekkelijk

bt voorbeeld 12

Schaalsprong OV

bt voorbeeld 13

Kennisstad Den Haag

bt voorbeeld 14

Eyeline en Skyline

Voorbeelden

Haagse stadssafari’s_74
Energietransitie Den Haag

De gemeente Den Haag zet zich in voor een klimaatneutrale, groene en gezonde stad. Waarin ook onze kinderen en kleinkinderen met plezier kunnen leven. Daarom wil de gemeente dat alle gebouwen in de stad uiterlijk in 2030 van het aardgas afgaan en overgaan op duurzame energie. Aardgas zorgt voor veel CO2-uitstoot en draagt bij aan de klimaatverandering. Overstappen op andere, duurzamere energie zal dus veel minder uitstoot opleveren. De gemeente wil bouwen aan een klimaatneutrale toekomst met duurzame energie. De komende jaren gaat de gemeente 25.000 tot 30.000 woningen van het aardgas afhalen. Voor deze zogenoemde ‘Groene Energiewijken’ wordt in samenwerking met bedrijven en bewoners eerst een wijkenergieplan gemaakt. De energietransitie is ontdekken en leren. We doen het samen, stap voor stap.

Het economisch hart van Den Haag

Rondom de Haagse intercitystations Den Haag Centraal, Hollands Spoor en Laan van NOI bevindt zich het Central Innovation District. Hier concentreert zich een unieke mix van grote en kleinere bedrijven, kennisinstellingen, overheden en innovatieve broedplaatsen. Samen vormen ze het nieuwe economische hart van Den Haag. Het Central Innovation District werkt als een magneet voor talent, bedrijvigheid en kennis. Nu al biedt het gebied banen aan 80.000 mensen en trekt het 30.000 studenten aan. Het Central Innovation District barst van de mogelijkheden – genoeg om de concurrentie met andere steden in Nederland én het buitenland aan te gaan. Zo hebben ook toekomstige generaties zicht op goed werk en leven in Den Haag. Bekijk video

Voorbeelden_51
Voorbeelden_52
Innovatief wonen en werken

In het Central Innovation District ligt een oud, binnenstedelijk industrieterrein: de Binckhorst. Dit karakteristieke gebied kent drie binnenhavens, ligt dicht bij het centrum van Den Haag en is makkelijk te bereiken via snelweg, spoor en fiets. Kortom: een ideale plek om te werken en wonen. In nauw overleg met alle betrokken partijen maakt de gemeente het gebied daarom precies voor die doelen beschikbaar. Mét behoud van het industriële karakter. En met veel ruimte voor particuliere initiatieven. Het terrein staat al in de warme belangstelling van veel ontwikkelaars, ondernemers en toekomstige bewoners. Zij zijn er klaar voor om van de Binckhorst een prettige, creatieve en innovatieve stadswijk te maken.

De Kust Gezond

Een uitnodigend, gastvrij en écht kustgevoel. Dat moet Scheveningen Bad oproepen. Met het programma ‘De Kust Gezond’ investeert de gemeente samen met particulieren in grootse plannen voor dit gebied. Centraal staat het opknappen en ontwikkelen van onder andere pleinen, strandopgangen en boulevards. Zo krijgt Scheveningen Bad weer de unieke uitstraling die ze vroeger had maar dan in een modern jasje. Het doel is de buitenruimte in Scheveningen Bad het hele jaar door aantrekkelijk te maken voor bezoekers, bewoners en ondernemers. De aanpak van het gebied geeft de economie, het woonklimaat én de werkgelegenheid daarmee een enorme impuls.

Voorbeelden_53
Voorbeelden_54
De Haagse Markt

Midden in de wijk Transvaal ligt de Haagse Markt. Een fenomeen waar Den Haag al tachtig jaar trots op is: het is niet alleen de grootste onoverdekte warenmarkt van Nederland, maar ook één van de grootste markten van Europa. Bovendien is het een ontmoetingsplek voor de vele culturen die Den Haag herbergt. Duizenden mensen (soms wel 40.000!) vinden op marktdagen hun weg naar deze parel. De Haagse Markt kreeg in 2015 een complete make-over. Er kwamen bijvoorbeeld bredere wandelpaden, een nieuw marktkantoor, overdekte kramen en betere opslagunits. Alles om het voor ondernemers én bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken. De Haagse Markt: een unieke belevenis.

Internationale Stad van Vrede en Recht

Dagelijks dragen tienduizenden mensen in Den Haag bij aan een veiligere en betere wereld. Zij werken bij één van de ruim 180 internationale organisaties binnen de stadsgrenzen. Denk aan Europol en het NATO Communications and Information Agency, die beide enorm aan het groeien zijn. Sommigen maken ook deel uit van nieuwe initiatieven als The Hague Humanity Hub, een community die onder andere big data gebruikt om oplossingen te vinden voor humanitaire vraagstukken. Of ze volgen binnenkort de kersverse executive master voor Recht, Bestuur en Data Science aan de campus Den Haag van de Universiteit Leiden. Den Haag staat niet voor niets bekend als de Internationale Stad van Vrede en Recht. De prestaties van deze ‘lokale internationale gemeenschap voor vrede en recht’ dragen enorm bij aan de stadstrots. Ook deze kant van de stad tonen we graag aan de deelnemers van de Dag van de Stad.

Voorbeelden_55
Voorbeelden_56
Goede zorg voor cultureel erfgoed

Dankzij de inzet van vele generaties Hagenaars kent Den Haag een heel divers en rijk bezit aan cultureel erfgoed. De stad telt bijvoorbeeld ruim 1.100 rijksmonumenten en meer dan 1.300 gemeentelijke monumenten. Variërend van Middeleeuwse gebouwen tot de veel jongere Amerikaanse ambassade. Monumentenzorg stelt beschermende bestemmingsplannen op voor de monumenten en stadsgezichten van Den Haag. Zo behouden wijken hun oorspronkelijke uitstraling, blijft het verhaal van de stad verteld en krijgt het leef- en vestigingsklimaat een impuls. De goede zorg voor de ziel en het culturele rijkdom van Den Haag levert de stad meer bezoekers, studenten, investeerders en nieuwe inwoners op.

Proeftuin op de Noordzee

Voor de kust van Den Haag ligt ‘het slimste stukje Noordzee’. Een unieke proeftuin op zee waar bedrijven uit de snelgroeiende maritieme sector tests uitvoeren onder uitzonderlijke omgevingsomstandigheden: de combinatie van water, wind en stroming. Grote ondernemingen, startups en kennisinstellingen zoeken en vinden hier technologische oplossingen, innovaties en antwoorden op duurzame vraagstukken. Met de proeftuin stimuleert en faciliteert de gemeente innovatie op zee. Dat levert nieuwe bedrijvigheid en werkgelegenheid op. En het draagt ook nog eens bij aan het vestigingsklimaat in de haven en stad.

Voorbeelden_63
Voorbeelden_64
Programma Gezond Lang Thuis

Langer zelfstandig thuis blijven wonen. Steeds meer ouderen willen het, Den Haag maakt het mogelijk. De stad is een verbinder en uniek knooppunt op het gebied van (innovatieve) zorgtechnologie – voor ondernemers, overheden, kenniscentra, bewoners, zorg- en welzijnsorganisaties. Samen met hen werkt de gemeente aan de ontwikkeling en uitvoering van dergelijke technologieën, zoals sociale robots, slimme rollators en leefstijlsensoren. Deze inzet past bij de ambitie van Den Haag om zo ‘seniorvriendelijk’ mogelijk te zijn: een stad waar vele tienduizenden 65-plussers prettig kunnen leven dankzij passende, makkelijk toegankelijke voorzieningen.  

Rotterdamsebaan

In het alsmaar groeiende Den Haag is bereikbaarheid van groot belang. Goede bereikbaarheid maakt de stad aantrekkelijker voor bewoners, bezoekers en bedrijven. De Rotterdamsebaan verbetert de bereikbaarheid van de stad door de snelwegen (de A4 en de A13) met de centrumring van Den Haag te verbinden. De nieuwe weg inclusief de Victory Boogie Woogietunnel van 1.800 meter, biedt een alternatief voor het verkeer van en naar Delft en Rotterdam. Het vangt een deel van het verkeer van de drukke Utrechtsebaan op, waardoor er minder files zijn en de stad minder vol raakt met sluipverkeer. De stad en de regio worden zo nog aantrekkelijker om te wonen en te werken.

Voorbeelden_66
Ruim baan voor de fiets

Den Haag zit midden in een ‘mobiliteitstransitie’: een transitie naar een slim, schoon, toekomst vast en inclusief mobiliteitssysteem. Doel is om de steeds dichter bevolkte stad leefbaar, aantrekkelijk en bereikbaar te houden. Hoog op de mobiliteitsagenda staat het punt ‘Ruim baan voor de Fiets’. De gemeente vergroot voor fietsers bijvoorbeeld de verkeersveiligheid, creëert betere fietsroutes en zorgt voor goede stallingsmogelijkheden. Succesvol beleid krijgt innovatieve aanvullingen, zoals de inzet van deelfietsen en -scooters. Inwoners die nog niet veel fietsen, worden effectief aangespoord dat méér te doen. Omdat fietsen schoon, gezond, leuk en onmisbaar is in een verdichtende stad. Bekijk video

Achterstandswijk wordt weer aantrekkelijk

Den Haag ziet haar verdichtingsopgave als kans om achterstandsgebieden te transformeren tot aantrekkelijke, zelfredzame en duurzame woongebieden. Zuidwest is zo’n gebied waar de stad fors in gaat investeren – samen met het Rijk en projectontwikkelaars. Den Haag Zuidwest kent nu nog relatief veel verouderde woningen, sociale problemen en economische achterstand. Doel is dat stedelijke ontwikkeling bijdraagt aan een prettiger woonmilieu voor bestaande en nieuwe doelgroepen in Zuidwest. Waardevolle plekken krijgen meer betekenis en zijn het bezoeken waard. Kortom, een goed leefbare, uitstekend bereikbare en duurzame wijk.

Schaalsprong OV

Voor het groeiende aantal inwoners, bezoekers en werkenden moet de stad wél goed bereikbaar blijven. Openbaar vervoer vervult hierin een sleutelrol. Met het project ‘Schaalsprong OV’ pakken de stad en de regio deze ruimtelijke, sociale en economische uitdaging aan. Samen bouwen wij aan een integraal mobiliteitssysteem, met betere OV-verbindingen binnen de stad en naar buiten. Centraal staat de ontwikkeling van drie openbaarvervoerscorridors: de Koningscorridor, de Leijenburgcorridor en de Oude Lijn. Daarbij is er altijd aandacht voor kwaliteit, betrouwbaarheid, toegankelijkheid en betaalbaarheid van het OV.

Kennisstad Den Haag

Hoger onderwijs en beroepsopleidingen staan in Den Haag aan de basis van de kenniseconomie. Met het versterken van deze economie komen er meer bedrijven naar de stad, krijgen meer mensen werk en stelt de stad de banen van de toekomst zeker. Den Haag verstevigt haar economische structuur door in te zetten op ‘clusters’ die in het DNA van de stad zitten, zoals Vrede & Recht, Security, Finance & Legal en IT/TECH. Binnen deze clusters bieden en ontwikkelen Haagse universiteiten en andere kennisinstellingen nieuwe, praktisch relevante onderwijs- en onderzoeksmogelijkheden. Alles om nieuw talent klaar te stomen voor de altijd ontwikkelende arbeidsmarkt.

Haagse stadssafari’s_72
Haagse stadssafari’s_73
Eyeline en Skyline 

Den Haag is volop in beweging: de stad is in trek en groeit in een ongekend tempo. Dit heeft ruimtelijke gevolgen in de stad. Zeker in een stad als Den Haag, waar de ruimte schaars is. De stad moet de groei daarom binnenstedelijk opvangen, compacter bouwen en zoeken naar slimme combinaties. Hoogbouw is één van de manieren om te verdichten, met als uitgangspunt de ‘skyline’ van Den Haag te verbinden met de belevingskwaliteit van de stad op ooghoogte: de ‘eyeline’. Kwaliteit staat voorop: verdichten, vergroenen en verduurzamen gaan hand in hand. De manier waarop Den Haag deze complexe opgave invult, is een showcase voor Nederland.

Haagse stadssafari’s

Klik op het menu voor inhoud en andere functies.

Gebruik de pijlen aan de zijkant om door het magazine te bladeren.
Loading ...